Wordt 2019 het jaar…

…dat je het verhaal van je leven schrijft – of laat schrijven?

Het is een diepgekoesterde wens van veel Nederlanders. Begrijpelijk, want het geeft enorm veel voldoening (zie verderop).

Helaas is het ook een voornemen dat vaak wordt uitgesteld of na een enthousiast begin weer in de la verdwijnt. Dat is heel herkenbaar. Schrijven=zitten. En schrappen. En blijven zitten. En door pijnlijke fases heen ploeteren. Geloof me: zelfs de grootste schrijvers die de mooiste zinnen zo uit hun mouw lijken te schudden, moeten daar heel hard voor werken.

Maar, en nu komt het…dat is het allemaal waard.

Als je geen zin hebt in dat gezwoeg, kun je natuurlijk ook een ervaren schrijver (…vul hier je favoriete biograaf in) inhuren.

Ik heb hieronder enkele redenen op een rij gezet om jezelf of een professional aan het schrijfwerk te zetten voor het verhaal van je leven:

1. Je geeft de wereld en jezelf iets heel moois en waardevols. 

2. We leven in een jachtige tijd waarbij we te weinig of te kort stilstaan bij bijzondere gebeurtenissen. We gaan snel weer over tot de orde van de dag. Het is verrijkend om in alle rust te reflecteren op je leven. Het kan het verleden en dus ook het heden meer glans geven, het kan tot nieuwe inzichten leiden.

3. Het is ook simpelweg heerlijk om herinneringen op te halen. Om die mooie of ontroerende momenten weer te beleven, om te praten over een dierbare die er niet meer is.

4. Soms kan het ook enorm opluchten om het hart te luchten. Het (laten) opschrijven van je levensverhaal kan zelfs helpen bij het verwerken van moeilijke perioden.

5. De ervaring leert dat door het delen van je leven de band met de familie en andere dierbaren wordt versterkt. Meer inzicht leidt meestal tot meer begrip en waardering. De kracht van jouw woorden, die met veel zorg aan het papier zijn toevertrouwd, is van onschatbare waarde.

6. Het geeft veel voldoening: de zekerheid dat jouw verhaal generaties lang blijft voortbestaan. Of zoals muzikant Bert Hadders schreef na het lezen van het portret dat ik over hem had geschreven: “Ik heb het inmiddels al een keer of vier gelezen. Gewoon omdat ik er zo blij mee ben. Ik heb een beetje hetzelfde gevoel als na het uitkomen van onze eerste cd: ‘Als ik nu dood neerval is dit wat ik nalaat”. En dat voelt goed! Mooi geschreven, grappig en informatief.”

Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan kun je gerust contact met me opnemen.

Veel schrijf- en vertelplezier in 2019.

Igor Wijnker

Igor Wijnker is een gedreven journalist-fotograaf die met veel empathie, geduld en een fijne pen verhalen vastlegt. Hij is ervan overtuigd dat ieder mens een boeiend verhaal te vertellen heeft.

Geef een reactie