Waarom uw leven een boek waard is

Herkent u dit?

Je bladert door een fotoalbum en merkt hoeveel emoties een enkele foto kan losmaken. Of je zou juist graag meer willen weten over vroeger, over die oom of tante die er helaas niet meer is.

En is dit ook herkenbaar?

Tijdens het opruimen stuit je op een doos met oude spullen die je jaren niet had gezien. Er gebeurt iets wonderlijks: zodra je de versleten knuffel, ansichtkaart, het plak- of dagboek bekijkt word je meteen weer teruggeslingerd naar die tijd.

De mooiste verhalen gaan verloren: eeuwig zonde

De foto’s en spullen zijn bewaard, omdat ze waardevol zijn. Ze bevatten verhalen die je koestert, maar -als ze niet worden vastgelegd- gaandeweg zullen verdwijnen. Ze worden eerst wellicht nog doorverteld, de volgende generatie zijn ze vereenvoudigd tot een paar zinnen en tenslotte gaan ze verloren. Dat zou toch eeuwig zonde zijn?

Ieder leven verdient het om te worden vastgelegd.

Daar ben ik na vele honderden interviews inmiddels ten diepste van overtuigd. De afgelopen twintig jaar had ik het voorrecht om zowel bekende als zogenaamd gewone mensen te mogen interviewen en wat bleek: die laatste categorie is minstens boeiend als die eerste.

Uw levensverhaal en persoonlijkheid zijn namelijk volstrekt uniek.

En ze zijn het waard om te bewaren en door te geven aan de volgende generaties. Ook in Nederland raken steeds meer mensen daarvan overtuigd.

Maar hoe doe ik dat? Waar moet ik beginnen?” zult u zich afvragen.

Het is inderdaad een flinke klus. Maar daar helpt Ieder verdient een boek u graag bij. Al meer dan twee decennia luistert Igor Wijnker naar levensverhalen en schrijft ze op, met compassie en een fijne pen.

"De lezer maakt kennis met een stoet van onwaarschijnlijk kleurrijke persoonlijkheden die ontroeren, zorgen voor hilarische taferelen en maken dat je dit boek achter elkaar wilt uitlezen."
Bert Wagendorp (de Volkskrant)
over Onder Marokkanen

Liever zelf schrijven?

Misschien bent u zelfs al eens begonnen aan het opschrijven van herinneringen, maar –om welke reden dan ook- voortijdig gestopt. Dan heeft u al een grote stap gezet, maar waarschijnlijk behoefte aan meer structuur en begeleiding. Ieder verdient een boek kan u ook dan van dienst zijn en samen uw eigen boek voltooien.

grote familie

Het (laten) opschrijven van uw levensverhaal is een unieke ervaring en levert veel meer op dan alleen een boek:

  1. U geeft de wereld en uzelf iets heel moois en waardevols. 

2. We leven in een jachtige tijd waarbij we te weinig of te kort stilstaan bij bijzondere gebeurtenissen. We gaan snel weer over tot de orde van de dag. Het is zeer verrijkend om in alle rust te reflecteren op uw leven of dat van een naaste. Het kan het verleden en dus ook het heden meer glans geven, het kan tot nieuwe inzichten leiden.

3. Soms kan het ook enorm opluchten om het hart te luchten. Het (laten) opschrijven van uw levensverhaal kan zelfs helpen bij het verwerken van moeilijke perioden.

4. De ervaring leert dat door het (letterlijk) delen van uw leven de band met de familie en andere dierbaren wordt versterkt. Meer inzicht leidt meestal tot meer begrip en waardering. De kracht van uw woorden, die met veel zorg aan het papier zijn toevertrouwd, is van onschatbare waarde.

5. Het geeft veel voldoening: de zekerheid dat uw verhaal generaties lang blijft voortbestaan. Of zoals muzikant Bert Hadders schreef na het lezen van het portret dat Igor over hem had geschreven: “Ik heb een beetje hetzelfde gevoel als na het uitkomen van onze eerste cd: ‘Als ik nu dood neerval is dit wat ik nalaat”. En dat voelt goed! Mooi geschreven, grappig, informatief en bijna helemaal waar*…”

*Na de eindredactie was het zelfs helemaal waar.

Wij zouden nog talloze redenen kunnen opnoemen. Mocht u nog niet overtuigd zijn of vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen.