Zo kan het ook

Een paar keer per jaar logeer ik bij mijn vriend Ferry en z’n lieve vrouw Monica in Amsterdam. Hun bovenwoning is een baken van rust en eenvoud in de jachtige stad. Pindakaas maken ze zelf en aan een kop koffie gaat steevast een ritueel vooraf van bonen malen (met de hand) en het water eerst koken vóór het in reservoir van het espressopotje wordt gegoten.

Het is ook alsof ze veel meer tijd hebben. Voor het bereiden van het eten, de maaltijd zelf, de gesprekken. Geen tv of smartphone die zich opdringt.

Volgens het CBS behoren Ferry en Monica tot de minima. Twee dagen per week verrichten ze ongeschoold werk. Precies genoeg om van te leven. Een leven zo sober dat het waarschijnlijk voor excentriek doorgaat. Naar het zwembad gaat Ferry bijvoorbeeld niet, wel zwemt hij een paar keer per week in een naburig meer. Het hele jaar door. Afgelopen juni ging ik voor het eerst met hem mee en was ik verkocht.

Beiden zijn ook begenadigde makers, maar dat schreeuwen ze niet van de daken. Zonder enige druk of haast werken ze maandenlang aan een verhaal (Ferry) of een tekening (Monica).

Ferry schreef een van de mooiste boeken die ik dit jaar heb gelezen: Achterwaarts vooruit. Helaas niet te koop, want verschenen in een bescheiden oplage van 70. Om het goed te maken krijg je straks hieronder een link die leidt naar een prachtig verhaal van Ferry.

Het is natuurlijk wel curieus dat ik jaren geleden de hoofdstad verliet voor een Gronings dorp en tegenwoordig pas in Amsterdam volledig tot rust kom. Toch is het zo: na een bezoek aan Ferry en Monica ben ik altijd opgeknapt en vol goede voornemens om mijn leven te veranderen. Die voornemens zijn zo voor de hand liggend dat het bijna lachwekkend is: genieten van het alledaagse, vrienden en familie meer aandacht geven, nu ze er nog zijn ze laten merken dat ze veel voor je betekenen. En vooral zoveel mogelijk datgene doen waar je het gelukkigst van wordt. Niet van zwemmen in het open water, bleek bij mij in oktober.

Ferry en Monica laten me zien hoe het ook kan, in deze jachtige en competitieve tijd die me meer in z’n greep heeft dan mij lief is. Mijn besluit om naast de journalistiek met Ieder verdient een boek meer levensverhalen vast te leggen is een eerste stap in de goede richting.

Het is enorm verrijkend om met een ander uitgebreid over zijn of haar leven te praten. Om stil te staan bij de belangrijke gebeurtenissen uit iemands leven en die op te mogen schrijven.

Nu alleen mijn eigen leven nog.

Weer was het mijn vriend die me de weg wees. Toen Ferry’s ouders recentelijk hun 50-jarige huwelijk met een etentje vierden kon hij zich geen duur cadeau veroorloven. Hij gaf hen -én zichzelf- iets veel waardevollers: een ontroerend portret van het gezin.

Het wordt tijd dat ik ook de pen ter hand neem voor een verhaal over mijn eigen familie.

Wie volgt?

PS: Dit verhaal van Ferry kan ik van harte aanbevelen.

Igor Wijnker

Igor Wijnker is een gedreven journalist-fotograaf die met veel empathie, geduld en een fijne pen verhalen vastlegt. Hij is ervan overtuigd dat ieder mens een boeiend verhaal te vertellen heeft.

Geef een reactie